همهی شرکتها پروژههایی دارند که هرکدام از آنها هدف خاصی را دنبال میکنند. تمامی این پروژهها باید در زمان مشخص شروع و در زمان مشخص به پایان برسند.
مدیریت پروژه درست و اصولی میتواند پیشرفت و موفقیت یک سازمان را تا حد بسیاری تضمین کند، اما مدیریت پروژه چیست؟ مدیریت پروژه قوانین و ضوابطی است که برای شروع، برنامه ریزی، اجرا، کنترل و خاتمه یک پروژه در جهت تحقق اهداف همان پروژه انجام میگیرد.
امروزه در هر کسب و کاری استفاده از سیستمهای مدیریت پروژه ضروری است. چراکه دیگر واگذاری وظایف شغلی به تنهایی برای موفقیت یک پروژه کافی نیست. بنابراین باید نیازهای اجرایی یک پروژه و زمان تامین این نیازها و نحوهی کار به روشنی مشخص شود.
سیستمهای مدیریت پروژه نظم زیادی به کسب و کارها میدهند و موجب پیشرفت و موفقیت روزافزون آنها میشوند.
ما در این مقاله قصد داریم به بررسی مفهوم اصلی مدیریت پروژه و راهکارهای موفقیت در پروژهها بپردازیم. در انتها نیز با تیمیجر که یکی از بهترین سامانههای مدیریت پروژه است، آشنا میشویم.
فرایند مدیریت پروژه
مدیر پروژه فردی است که پیگیری پروژه را برعهده دارد تا در زمان مشخص با بودجهی مشخص انجام گیرد. بدون شک میدانید در سازمانهای بزرگ، یک نفر به تنهایی نمیتواند مدیریت پروژه را انجام دهد و نیازمند همکاری و مشارکت افراد بیشتری است.
مدیر پروژه در گام اول هدف پروژه را مشخص میکند. پس از آن شروع به مشخص کردن برنامهی زمانی میکند، وظیفه هرشخص و زمان معین برای انجام آن در این مرحله مشخص میشود.
از دیگر وظایف مدیر پروژه مشخص کردن بودجهی موردنیاز است. این بودجه باید به صورتی باشد که بدون اسراف، هزینههای موردنیاز تامین شود.
مدیر پروژه موظف است هنگام شروع پروژه، منابع لازم برای تمامی افراد را فراهم کند. همچنین در مدت زمان انجام پروژه نیز مدیر پروژه باید پشرفت کار را به افراد بالاتر اطلاع دهد. مدیر پروژه در پایان، پروژه را از نظر کیفیت و هدفهای تحقق شده بررسی میکند.
بطور کلی فرآیند مدیریت پروژه شامل مراحل زیر است:
- آغاز
- برنامه ریزی
- اجرا
- نظارت و کنترل
- اتمام
انواع مدیریت پروژه
مدیریت پروژه مدلهای بسیار زیاد و متنوعی دارد که مدیر پروژه میتواند با درنظر داشتن شرایط موجود، بهترین و مناسبترین گزینه را انتخاب و برای آن برنامه ریزی کند.
متداولترین روشهای مدیریت پروژه:
- مدیریت پروژه به روش امانی
- مدیریت پروژه به روش سنتی
- مدیریت پروژه به روش پیمان
- مدیریت پروژه به روش طرح و ساخت
- مدیریت پروژه به روش کلی گردان
- مدیریت پروژه به روش طرح و ساخت توام
- مدیریت پروژه به روش ساخت، بهره برداری و انتقال
سیستم مدیریت پروژه
سیستم مدیریت پروژه که معمولا آن را به نام سیستم اطلاعات مدیریت پروژه میشناسید، سیستمی است که از تحویل پروژه، زمان و بودجه پروژههای تحت فشار بازار حمایت میکند.
این سیستم مجموعهای از تکنیک ها و ابزارها است که هدف آن گردآوری و ساماندهی اطلاعات است. همچنین این سیستم نقش مهمی در برنامهریزی، مدیریت زمان، اجرا و اتمام هر پروژه دارد.
سیستم مدیریت پروژه بسیار انعطاف پذیر است و میتواند خود را با نیازهای مختلف اعضای سیستم هماهنگ کند.
در زمان پایان هر پروژه شما به کمک این سیستم میتوانید از پیشرفت و تحقق اهداف پروژهی خود مطمین شوید.
از دیگر ویژگیهای این سیستم قابلیت آنالیز سیستمهای سخت افزاری و نرم افزاری است.
اگر از سیستم مدیریت پروژه به درستی استفاده کنید، موفقیت و پیشرفت پروژهی شما تضمین خواهدشد.
بطور کلی همهی سیستمهای مدیریت پروژه دارای قابلیتهای زیر هستند:
- مدیریت و کنترل به موقع اطلاعات اصلی پروژه با یک سیستم یکپارچه
- یکسان کردن اطلاعات از امکان سنجی تا اجرا
- پردازش و گزارش دهی
- قابلیت سازگاری در پروژههای چند تخصصی
سیستم مدیریت پروژه موجب میشود تا هر سازمان بتواند بهتر و دقیقتر بر روی پروژههای خود نظارت کند.
وظایف سیستم مدیریت پروژه
- آغاز پروژه
- ارایه فرضیهها و پیشنهادات متنوع در جهت بهبود و موفقیت پروژه
- بررسی امکان انجام پروژه
- طراحی کامل پروژه
- فراهم سازی امکانات موردنیاز
- برنامه ریزی و زمان بندی لازم
- تقسیم وظایف
- کنترل و پیگیری پروژه
- مدیریت هزینهها
- گزارش دهی مستمر و مداوم به افراد مافوق
و…
امروزه مدیریت پروژه به یک امر ضروری تبدیل شده است. همانطور که گفتیم سیستم مدیریت پروژه نوعی پلتفرم انعطاف پذیر است. این سیستم در جهت مدیریت و ارتقا پروژههای سازمانهای مختلف عمل میکند. انعطاف پذیری بالای این سیستم موجب هماهنگی و یکپارچه سازی در فضای کاری، کنترل دقیق و کارآمد پروژهها، مدیریت کامل پروژهها و… میشود. شما با استفاده از این سیستم میتوانید مشکلات خود را آسانتر شناسایی و حل کنید. بنابراین سود پروژه شما به حداکثر خواهدرسید.
مدیریت پروژهها در سامانه آنلاین مدیریت کسب و کار تیمیجر
تیمیجر مخفف عبارت تیم منیجر به معنای مدیریت سیستم است. این سیستم از بخشهای متعددی تشکیل شده است.
شما در بخش مدیریت پروژه تیمیجر میتوانید پروژههای مختلف را تشکیل دهید و تحلیل نمایید، این تحلیل میتواند در زمان گذشته، حال و آینده انجام گیرد.
بطور کلی شما در این بخش اطلاعات خوب و کاملی نظیر: اهداف پروژه، بودجهی پروژه، پیشرفت پروژه و… بدست میآورید.
شما با تیمیجر در هر کجای دنیا که باشید میتوانید در لحظه گزارشی کامل و جامع از پروژههای در حال اجرا داشته باشید.
مزایای سیستم مدیریت پروژه تیمیجر
سیستم مدیریت پروژه تیمیجر نظارت کامل و دقیقی بر استانداردها و پروژههای در حال انجام شما دارد. همچنین این سیستم کلیهی اطلاعات را در یک انبار مرکزی ذخیره میکند. بنابراین شما دیگر نگران ناپدید و گم شدن اطلاعات پروژهی خود نخواهید بود.
این سیستم نگرش کلی و کاملی به شما در رابطه با پروژهی در حال انجام میدهد تا بتوانید هزینهها را دقیقتر کنترل کنید و خطرات ممکن را کنترل و کاهش دهید.
شما با این سیستم میتوانید پیشرفت پروژهی خود را ارتقا دهید.
در آخر
مدیریت پروژه شامل اختصاص منابع خاص، پیگیری و کاربرد هریک از آنها در جهت رسیدن به یک هدف خاص و مشخص است. مدیریت پروژه انواع مختلفی دارد.
در سالهای اخیر مدیریت پروژه رشد چشمگیری داشته، امروزه شرکتهایی که به کنترل و مدیریت پروژههای خود توجه دارند از دیگر رقیبان خود موفقتر عمل میکنند. چراکه این شرکتها اهداف خود را به خوبی شناخته و به پیش میبرند. این شرکتها با صرف وقت و هزینهی هدفمند بهترین نتیجه را برای کسب و کار خود رقم میزنند.
مدیریت پروژه امری پیچیده است. رخ دادن بحرانهای مختلف در هر کسب و کاری رایج است و مدیریت پروژه نیز از این قاعده مستثنی نیست. حل این بحرانها نیاز به تجربه و علم فراوان دارد که ممکن است شما در بعضی شرایط به تنهایی از پس آن بر نیایید، در این زمان سیستمهای مدیریت پروژه کمک شایانی به شما کمک میکنند. یکی از معروفترین و مشهورترین این سیستمها، سیستم مدیریت پروژهی تیمیجر است.
شما با تیمیجر تمام ابزارهای لازم برای مدیریت پروژهها و فعالیتهای خود را، در یک سیستم واحد در اختیار خواهید داشت.